top of page

Info/FAQ

Hur bokar man?

Det enklaste är att maila mig. Ni får inom någon dag ett mail tillbaka från mig där jag ställer lite frågor inför fotograferingen. Om det behövs hörs vi av på telefon innan fotograferingen.

Det går också bra att maila mig direkt. Kontaktuppgifter och mailformulär hittar ni under kontakt. Ni kan också ringa mig direkt, men mail brukar vara säkrast.

Vad ingår och vad kostar det?

Mina bröllopspaket börjar på 4995 kronor. Tanken är att det inte ska finnas en massa "dolda" kostnader som sedan tillkommer för att man ska få med sig bilder hem. I alla paket får man både digitala kopior samt minst en förstoring. Precis som det ska vara tycker jag.

Om man vill köpa till fler förstoringar eller fler högupplösta filer går detta naturligtvis jättebra. Titta i den separata prislistan för aktuella priser.

Allt som står beskrivet under det paket ni valt ingår. Jag lägger alltid minst dubbelt så lång tid på urval och redigering som själva fotograferingen tar. I en del av de större paketen ingår också kostnad för att jag reser till er, kolla detta innan du bokar.

När får vi bilderna?

Efter fotograferingen väljer jag ut de bilder som håller högst teknisk och estetisk kvalitet. Dessa efterbehandlas i bildbehandlingsprogram. Jag justerar färger, vitbalans, ljus, konstrast etc. Senast 4 veckor efter fotograferingen får ni ett mail med länk till ett webbalbum med alla bilder i både hög- och lågupplöst format. Ni går igenom bilderna i lugn och ro och väljer sedan ut vilken eller vilka bilder ni vill ha som förstoringar samt i vilka ramar. Senast 2 veckor efter det är förstoringarna klara för avhämtning.

Skulle ni i efterhand vilja beställa ytterligare förstoringar går detta naturligtvis bra. Alla levererade foton lagras av mig i minst fem år.

Vi vill ha fler förstoringar, ska jag beställa av dig eller vända mig till en onlinetjänst?

Ni ska självklart beställa av mig! I min studio har jag en profesionell Epson fotoprinter. Genom mig kan ni beställa förstoringar upp till A2-storlek (40 x 60 cm), inramade och klara att ta med hem. När ni beställer direkt av fotografen kan ni vara säkra på att ni får en print av riktigt hög kvalitet, där färger och skärpa ser ut som det ska. Jag använder mig endast av professionellt fotopapper samt stilrena, svensktillverkade ramar. Inramade bilder levereras alltid med passepartout i en ram som är en storlek större än själva fotografiet om inget annat önskas. Ni kan också välja papperstyp så att pappret matchar motivet. det kan man endast göra på dyrare onlinetjänster. Kolla i prislistan för aktuella priser.

Gör du fotoböcker?

Nej, jag har istället valt att rikta in mig på att leverera professionella förstoringar i stilrena kvalitetsramar. Jag rekommenderar däremot gärna några fotobokstjänster som jag vet håller hög kvalitet.

Hur funkar det med betalning?

Betalning sker mot faktura. Fakturering sker efter fotografering och efter att jag levererat era inramade förstoringar.

Jag har 30 dagars förfallotid på mina fakturor.

Är du godkänd för F-skatt?

Ja, självklart är jag det!

Det står att du även är tillgänglig på österlen, stämmer det?

Javisst! Jag och min familj har sommarställe i Brantevik på österlen och tillbringar oftast somrarna där, men jag är också där vid andra tidpunkter på året. Om ni är intresserade av att boka mig för exempelvis ett bröllop på Österlen, maila mig på silanderjarl@gmail.com

Rättigheter och användning

Ni får använda bilderna för privat bruk, dvs skicka efter förstoringar, framkalla kopior, göra kalendrar, ge bort dessa till släkt och vänner etc. Bilderna får däremot inte användas för kommersiellt bruk (exempelvis säljas, användas i marknadsföring).

Upphovsrätten till alla bilder är alltid fotografens. Jag förbehåller mig därför rätten att använda bilderna i min egen marknadsföring, publicering på hemsida, sociala medier samt eventuellt i fototävlingar och utställningar.

Kan vi lägga upp bilderna på sociala medier?

Ja, självklart! Jag vill dock gärna att min upphovsrätt respekteras genom att ni anger foto: Jarl Silander när ni publicerar bilden (alternativt @fotografjarlsilander).

bottom of page